Śląskie makówki

Składniki:  250 g maku  4 duże bułki  2 l mleka  6 łyżek cukru  3 łyżki masła  100 g rodzynek  50 g posiekanych migdałów  50 g migdałów w płatkach plus kilka całych obranych do dekoracji .

Reklama

Przygotowanie:

1. Zmiel bardzo drobno mak (najlepiej młynkiem ręcznym, a nie elektrycznym).

2. Do garnka wlej odrobinę wody i zagotuj. Następnie dodaj mleko. Do gotującego się mleka wsyp partiami cukier. Nie musisz dawać całych sześciu łyżek, mleko powinno być jednak dość słodkie.

3. Dodaj mak, masło oraz rodzynki i gotuj około 60 minut, bardzo często mieszając (żeby mak nie przywarł do dna garnka). W trakcie gotowania dolewaj mleko, a około 10 minut przed końcem wrzuć posiekane migdały. Wymieszaj i ostudź.

4. Na dno przezroczystego dekoracyjnego naczynia wylej warstwę słodkiego maku, następnie ułóż warstwami pokrojone w plastry bułki, znów mak i płatki migdałów. I tak na przemian.

Ostatnią, górną warstwą ma być mak, udekorowany całymi migdałami. Schłodź przed podaniem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej