Śledzie po kaszubsku

Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych, 1-2 cebule, 3 ogórki konserwowe, 5 ziaren angielskich, 4 liście laurowe, słoiczek koncentratu pomidorowego (20 dag), 2 płaskie łyżki cukru, pół szklanki oleju, łyżka octu, pół szklanki wody, sol, pieprz.

1. Śledzie moczę w wodzie 2-3 godz. Osączam, osuszam, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka i podsmażam na 2 łyżkach oleju. Gdy zmięknie, dodaję koncentrat, 1/2 szklanki wody, pozostały olej, ocet i cukier.

Reklama

2. Mieszam, łączę z pokrojonym w kostkę ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Przyprawiam solą i pieprzem. Duszę 15 minut. Układam na półmisku z zalewą pomidorowo-cebulową.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej