Śledzie po sułtańsku

Składniki: 500 g filetów śledziowych, 200 ml przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 100 ml oleju, 150 g rodzynek, 3 średnie cebule, łyżeczka sosu tabasco, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji

1. Śledzie zalewam zimną wodą i zostawiam na 2 godziny. Odcedzam, skrapiam sokiem z cytryny i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę ok. 15 min, następnie odcedzam. Cebulę obieram i kroję w piórka.

Reklama

2. Na oleju szklę cebulę. Dodaję przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Duszę na średnim ogniu ok. 5 min. Doprawiam solą, cukrem i tabasco.

Pokrojone śledzie układam w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Wstawiam do lodówki co najmniej na 24 godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej