Śledzie po sułtańsku

Składniki: 500 g filetów śledziowych, 200 ml przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 100 ml oleju, 150 g rodzynek, 3 średnie cebule, łyżeczka sosu tabasco, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 45 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji

1. Śledzie zalewam zimną wodą i zostawiam na 2 godziny. Odcedzam, skrapiam sokiem z cytryny i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę ok. 15 min, następnie odcedzam. Cebulę obieram i kroję w piórka.

Reklama

2. Na oleju szklę cebulę. Dodaję przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Duszę na średnim ogniu ok. 5 min. Doprawiam solą, cukrem i tabasco.

Pokrojone śledzie układam w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Wstawiam do lodówki co najmniej na 24 godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej