Śledzie słodko-kwaśne

Składniki: 4 filety śledziowe matjasy, 8-10 dag śliwek bez pestek, 5 łyżek oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka miodu, duża cebula , 1-2 łyżki octu, pół łyżeczki cynamonu, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, 2-3 liście laurowe, pół szklanki wody.

1. Śledzie namocz na pół godziny (jeśli są bardzo słone – pozostaw je w wodzie dłużej). Osącz na durszlaku.

Reklama

2. Śliwki drobniutko pokrój. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej i zrumień cebulę. Dodaj miód oraz koncentrat pomidorowy. Wlej wodę, ocet i wymieszaj. Włóż śliwki, listki laurowe, wsyp cynamon, pieprz, paprykę. Wymieszaj i duś ok. 15 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby, podlej wodą. Sos odstaw, aby ostygł.

3. Śledzie pokrój na małe kawałki. Wymieszaj je z przygotowanymi składnikami. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na dobę.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Zakliczyna z Tarnogóry

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Bella Relaks
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej