Śledzie w musztardzie Dijon

Składniki: 1 kg solonych śledzi, 6 dużych cebul, 400 g gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżki majonezu, 3 łyżeczki musztardy Dijon, 1 musztarda francuska, 2 łyżeczki kurkumy, cukier i pieprz do smaku. Zalewa do cebuli: 2 łyżki octu, 1/3 łyżki soli, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez żółtych śledzi. Zawsze królują na naszym świątecznym stole. Justyna Golarz z Dąbrowy

1. Śledzie namaczam na kilka godzin w wodzie, aby nie były bardzo słone. Cebulę kroję w piórka, przekładam do garnka z gotującą się wodą. Wlewam ocet, solę i dodaję ziele wraz z liśćmi.

Reklama

2. Gotuję, aż cebula zmięknie. Odcedzam na sicie, studzę. Śledzie kroję w kawałki, przekładam do miski wraz z zimną cebulą. Dokładam śmietanę wymieszaną z majonezem, musztardami, kurkumą, doprawiam cukrem i pieprzem do smaku. Wstawiam na noc do lodówki.

Przygotowanie 25 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 10 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej