Śledzie w sosie musztardowym

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag solonych filetów śledziowych, 5 cebul, po 5 łyżek musztardy francuskiej i oleju, 1-2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, pieprz.

1. Śledzie moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzić. Osuszyć, pokroić na kawałki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.

2. Cebule wymieszać z musztardą, olejem, cukrem i natką, całość doprawić pieprzem, dodać liście laurowe, ziele angielskie (nie solić).

Reklama

3. Śledzie układać warstwami w słoju, polewając każdą warstwę sosem, zamknąć. Najlepsze są po 2 dniach.

Nasza rada

Można to zrobić szybciej: filety nasmaruj musztardą, włóż do słoika, przełóż krążkami cebuli, dopełnij olejem, odstaw na dwa dni.

Przygotowanie: ok. 15 minut plus moczenie

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej