Śledzie w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 4 duże matiasy • 2 szklanki mleka • kwaśne jabłko • 2 cebule • szklanka gęstej śmietany (np. 22 proc.) • pęczek szczypiorku • łyżka soku z cytryny • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) • sól • pieprz.

Reklama

1. Opłucz filety śledziowe, włóż do miski i zalej mlekiem. Zostaw na 2-3 godziny.

2. Obierz jabłko i cebule. Jabłko zetrzyj na grubej tarce, cebule drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.

3. Wyjmij śledzie z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na kawałki długości ok. 4 cm. Ułóż na półmisku. Wyłóż na wierzch sos śmietanowy. Posyp po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.

Śledzie można przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Należy je pokroić, przełożyć do słoika i zalać olejem. Przed podaniem wystarczy je dokładnie osączyć z oleju, osuszyć i zalać sosem.

Dla 6 osób, czas 3 godz., 210 kcal, 2 zł porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej