Śledzie z pyrami po poznańsku

●50 dag ziemniaków ●5 płatów śledziowych (matias) ●ewentualnie ogórki kiszone ●cebula ●koperek ●natka pietruszki ●ewentualnie masło i mleko do ziemniaków ●sól, pieprz

Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (możesz je także ugotować na parze lub w mundurkach, a następnie ostudzić i obrać).

Reklama

Śledzie oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę (ziemniaki możesz również utłuc z masłem oraz ewentualnie mlekiem).

Cebulę obierz, po czym drobno ją posiekaj. Możesz ją szybko sparzyć na sicie, żeby była łagodniejsza w smaku.

Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać także pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp umytym, posiekanym koperkiem oraz pokrojoną natką pietruszki i podaj.

Jeśli ziemniaki ugotowałaś i nie utłukłaś, tylko pokroiłaś w kostkę, całość możesz polać sosem przygotowanym z majonezu, musztardy i śmietany, po czym starannie wymieszać.

Śledzie z pyrami możesz serwować jako samodzielne danie, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej