Śledziowa kopuła

Składniki: 40 dag filetów śledziowych (matiasów) w zalewie octowej, 1 łyżka soku z cytryny, 30 dag pieczarek marynowanych, 400 ml małych buraczków marynowanych, 2 cebule, 3 łyżki majonezu z czosnkiem, sól, pieprz, natka pietruszki.

Reklama

Śledzie osącz z zalewy, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Cebulę, osączone z zalewy buraczki i pieczarki pokrój w kostkę.

Miseczkę posmaruj oliwą lub wyłóż folią, na spodzie ułóż buraczki, połowę cebuli i śledzie, osól i dopraw pieprzem, posmaruj majonezem, potem dodaj pieczarki i resztę cebuli, posmaruj znów majonezem.

Miseczkę przykryj talerzem, całość odwróć i zdejmij miskę. Udekoruj kleksem majonezu, pieczarkami i natką. Schłodź w lodówce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej