Ślimaczki z białej kiełbasy zapiekane z ostrym keczupem

Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy (długie kawałki), 3 łyżki oleju. Na glazurę: 1/2 szkl. gęstego keczupu, po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu, posiekana mała papryczka chili albo mielona ostra papryka, 1 łyżka czystej wódki, ew. zioła do dekoracji.

Zdjęcie

Ślimaczki z białej kiełbasy /123/RF PICSEL
Ślimaczki z białej kiełbasy
/123/RF PICSEL

Czas przygotowania: 65 minut. 1 porcja: 510 kcal. Cena porcji: 2,40 zł

1. Kawałki kiełbasy zwiń, uformuj ślimaczki. Zepnij je długimi drewnianymi patyczkami. Włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75–80 st. (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut.

Reklama

Woda powinna tylko lekko „mrugać”, a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać i będzie wiórowata w smaku.

2. Sparzoną białą kiełbasę wyjmij z wywaru, odłóż do całkowitego wystudzenia. Przestudzony wywar z gotowania kiełbasy możesz zachować, a następnie użyć do ugotowania świątecznego żurku, barszczu białego albo zupy chrzanowej).

3. Zupełnie zimną kiełbasę posmaruj ze wszystkich stron olejem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Keczup wymieszaj z papryczką chili, wódką oraz mielonymi goździkami i cynamonem.

4. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić, posmaruj ją keczupem z przyprawami. Piecz jeszcze około 10 minut, po czym przewróć, posmaruj z drugiej strony resztą keczupu i piecz kolejne 10 minut. Gotową kiełbasę ułóż na półmisku. Udekoruj np. gałązkami świeżych ziół.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej