Śniegowe pączki

Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki • 6 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżki oleju • 8 żółtek łyżka octu pół kostki margaryny 2 szklanki mleka 10 dag drożdży cukier puder • marmolada • smalec • skórka pomarańczowa

1. Żółtka ubij mikserem z drożdżami. Mleko wlej do rondla, dodaj margarynę, cukier, zagotuj. Do żółtek utartych z drożdżami dodaj mąkę i letnie mleko, wyrób. Dodaj olej, ocet, cukier waniliowy. Wyrób ciasto, odstaw.

2. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj kulki. Spłaszcz w dłoni, nakładaj łyżeczkę marmolady, zlepiaj. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzej w szerokim garnku. Smaż pączki na złoty kolor. Posmaruj lukrem, posyp skórką.

Reklama

Czas: około 2 godzin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej