Śnieżne bezy

Składniki na 24 porcje: 5 białek, 20 dag cukru kryształu, 2 łyżki soku z cytryny, 20 dag cukru pudru, 4 dag migdałów, niebieski barwnik spożywczy

1. 4 schłodzone białka wbij do metalowej miski i ubijaj na sztywno razem z 10 dag cukru kryształu w gorącej kąpieli wodnej około 5 minut. Odstaw miskę. Wsyp resztę cukru kryształu, dodaj łyżkę soku z cytryny. Ubijaj razem 2-3 minuty.

2. Do ubitej piany dodaj 4 dag cukru pudru oraz zmielone migdały. Starannie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na pokrytą pergaminem blachę wyciskaj niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut.

Reklama

3. Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier. Podziel go na dwie części. Jedną połącz z niebieskim barwnikiem spożywczym. Wysuszone beziki dekoruj lukrem.

Czas ok. 80 min; porcja – 70 kcal, cena 30 gr.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej