Soczysty nadziewany schab

Składniki: 1 i 1/2 kg schabu środkowego, 50 dag mielonej wieprzowiny, 6 długich plastrów przerośniętego boczku, mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (20 dag), jajko, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, czosnek granulowany, majeranek, sól, pieprz, 2 łyżeczki soli zmiękczającej mięso, liście laurowe, pieprz kolorowy, świeży rozmaryn, biała nić bawełniana

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Schab myję, osuszam ręcznikami papierowymi i nacinam ostrym nożem tak, aby powstał płat. Nacieram go solą zmiękczającą mięso, zwijam, wkładam do worka foliowego i wkładam na noc do lodówki.

Reklama

2. Mielone mięso łączę z jajkiem, posiekaną natką i bułką tartą, doprawiam czosnkiem (może być świeży), pieprzem, solą. Płat schabu rozkładam na desce, posypuję czosnkiem, majerankiem, rozkładam na nim farsz i pomidory odsączone z zalewy.

Zwijam ciasno roladę i na jej wierzchu układam plastry boczku (odcinam skórki), obwiązuję białą nicią bawełnianą. Piekę w brytfannie 20 min w temp. 200°C z liśćmi laurowymi, rozmarynem, kolorowym pieprzem. Zmniejszam temp. do 175°C i piekę roladę ok. godz., często ją podlewając.

Przygotowanie 120 min, porcja 510 kcal, koszt porcji ok. 5 zł, przepis na 8-10 porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej