Staropolski sernik z żurawiną

Składniki: 10 dag mąki psz. ●5 dag masła ●2,5 dag cukru ●2 żółtka ●szczypta soli; masa: ●1 kg miel. twarogu ●18 dag cukru ●2,5 dag mąki pszennej ●2,5 dag mąki ziemn. ●laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu ●4 jajka ●20 dag masła ●10 dag żurawiny (susz. lub mroż.) ●śmietana + cukier puder.

Reklama

1. Spód: mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, cukier, żółtka i sól. Szybko zagnieć, zawiń w folię i włóż na godz. do lodówki. Następnie rozłóż w tortownicy. Piecz w 180ºC 10-15 min, aż się zezłoci.

2. Masa: twaróg, cukier, obie mąki i miąższ wanilii (lub ekstrakt) ubij mikserem, dodając jajka i rozpuszczone masło. Żurawinę wysyp na spód, wlej masę. Piecz w 170ºC ok. 50 min.

Ostudź w otwartym piekarniku, wstaw do lodówki. Ozdób śmietaną ubitą z cukrem i ew. żurawiną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej