Staropolskie pierniczki

Składniki na 35 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ewentualnie 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia), 1 łyżeczka kakao, 1 opakowanie korzennej przyprawy do piernika, 1/4 szklanki miodu lipowego, 6 łyżek masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 całe jajko, mąka do oprószenia stolnicy, kolorowa cukrowa posypka do dekoracji ciastek.

Czas przygotowania: 70 minut (bez dojrzewania ciasta). 1 sztuka: 70 kcal. Cena sztuki: 0,40 zł

Przygotowanie

1. Mąkę przesiej razem z kakao na stolnicę. Uformuj kopczyk, zrób wgłębienie. Wsyp sodę oraz korzenną przyprawę do piernika. Dołóż miód, miękkie masło, jajko oraz cukier puder. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Reklama

2. Ciasto włóż do miseczki. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 tygodnie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki!).

3. Po tym czasie ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Z placków metalowymi foremkami o różnych kształtach wytnij ciastka. Posyp je cukrową posypką i lekko wciśnij ją w ciasto. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem.

4. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz po 15 minut. Uważaj, aby nie piec ciastek zbyt długo, bo będą miały posmak goryczy.

5. Upieczone pierniczki dobrze wystudź. Potem przełóż do dużej miseczki, przykryj czystą ściereczką. Odstaw na kolejne 2 tygodnie, aby ciastka zmiękły.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej