Strucla drezdeńska

Zdjęcie

Strucla drezdeńska /123/RF PICSEL
Strucla drezdeńska
/123/RF PICSEL

Do miseczki wsyp 30 dag rodzynek. Zalej je 150 ml brandy i odstaw do namoczenia. Drożdże dobrze rozetrzyj z 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Dodaj 1 szkl. mąki, wymieszaj i odstaw, by zaczyn wyrósł.

Utrzyj mikserem 12 dag masła. Dodaj 15 dag cukru, 3 jajka i rodzynki. Wsyp 5 szkl. mąki. Dołóż zaczyn. Wyrabiaj rękoma, aż ciasto będzie gładkie. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.

Reklama

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie równe części. Z każdej uformuj owalny i dosyć gruby placek. Zagnieć 30 dag surowej masy marcepanowej. Uformuj z niej 2 wałeczki. Ułóż je na plackach.

Brzegi każdego zawiń do środka. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Posmaruj stopionym masłem. Odstaw, by ponownie podrosły. Piecz po 40 minut w temp. 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej