Strucla z orzechami

Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i laskowych, 250 g maku mielonego, 1 jajko, 4 łyżki miodu, 1 żółtko, 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

1. Pokruszone drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru oraz ¼ szklanki mleka. Wsyp 3 łyżki mąki, znów wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.

Reklama

2. Morele i orzechy drobno posiekaj. Mak zalej wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj bakalie, miód oraz jajko; wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na kwadrat i po- smaruj masą makową. Zwiń w roladę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę przetnij ostrym nożem wzdłuż przez środek, pozostawiając nierozciętą górę. Skręć paski ciasta na kształt świderka tak, aby część ciasta z rozcięciem była na górze. Odstaw na ok. 15 min. Wierzch posma ruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 30-35 min w temp. 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej