Świąteczna pieczeń

Składniki na 6 porcji: 1 kg mielonego mięsa (mieszanego), 1 duża marchewka, 2 duże cebule, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 2 kajzerki, 2 jajka, śmietana, keczup, szczypta gałki muszkatołowej, mielona wędzona papryka.

1 Mięso mielone (najlepsze będzie wołowe z dodatkiem wieprzowego) przełóż do miski. Marchewkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.

Reklama

2 Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy mięsnej razem ze startą marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i drobno posiekaj. Również dodaj do masy z mielonego.

3 Kajzerki (mogą być czerstwe) umieść w osobnym naczyniu, zalej kilkoma łyżkami śmietany. Odstaw do namoczenia. Lekko odciśnij, a potem rozdrobnij palcami lub widelcem. Dodaj do masy. Wbij jajka.

4 Z przygotowanych składników wyrób gładką masę na pieczeń. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, 1-2 łyżkami keczupu, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej oraz mieloną wędzoną papryką.

5 Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 70-80 minut w temp. 180 st.

czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 3 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej