Świąteczna szyszka z migdałami

Składniki: 3/4 kostki margaryny, szklanka cukru, 3 szklanki mleka w proszku, 4 łyżki kakao, 30 dag herbatników, 5 dag płatków migdałowych, 10 dag rodzynek, 4 łyżki rumu, 20 dag migdałów.

Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic

Reklama

Zagotuj w garnku 3/4 szklanki wody. Dodaj margarynę i cukier. Gotuj, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Wsyp mleko w pro szku i kakao, dokładnie wymieszaj.

Wsyp rodzynki, płatki migdałowe i pokruszone herbatniki, dodaj rum. Wymieszaj. Masę po dziel na pół. Na pergaminie uformuj mokrymi dłońmi 2 szyszki. Przyklej migdały. Schłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej