Świąteczna szyszka z migdałami

Składniki: 3/4 kostki margaryny, szklanka cukru, 3 szklanki mleka w proszku, 4 łyżki kakao, 30 dag herbatników, 5 dag płatków migdałowych, 10 dag rodzynek, 4 łyżki rumu, 20 dag migdałów.

Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic

Reklama

Zagotuj w garnku 3/4 szklanki wody. Dodaj margarynę i cukier. Gotuj, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Wsyp mleko w pro szku i kakao, dokładnie wymieszaj.

Wsyp rodzynki, płatki migdałowe i pokruszone herbatniki, dodaj rum. Wymieszaj. Masę po dziel na pół. Na pergaminie uformuj mokrymi dłońmi 2 szyszki. Przyklej migdały. Schłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej