Świąteczne jabłko z masą orzechową

Składniki:  4 jabłka średniej wielkości z miękkim miąższem  1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzeszków  polewa i dekoracja mleczna  rodzynki (opcjonalnie)  herbatniki (opcjonalnie).

Reklama

Przygotowanie:

1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą i przetnij mniej więcej w połowie. Delikatnie wydrąż środek, uważając, żeby nie przeciąć skórki.

2. Środek owoców wypełnij masą orzechową.

3. Masę orzechową możesz wymieszać z dodatkowymi składnikami, np. z rodzynkami lub połamanymi herbatnikami. Deser bez tych dodatków będzie jednak wyrazistszy w orzechowym smaku i równie efektowny.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Jabłka połóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz przez około 30 minut, w temperaturze 180 stopni C.

6. Przygotuj polewę mleczną i udekoruj nią jabłka.

7. Jeżeli nie lubisz pieczonych owoców, przepis możesz zastosować, wykorzystując masę orzechową i polewę do wypełnienia gotowych babeczek z kruchego ciasta.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej