Świąteczny keks maślany z lukrem

Składniki: 20 dag masła, 1 szklanka białek (z 6-8 jaj), 3/4 szklanki cukru, sól, po 1 szklance mąki i bakalii (suszonych owoców, orzechów), 1 łyżeczka proszku do piecz., 50 ml rumu, tłuszcz i bułka tarta, lukier.

Zdjęcie

Świąteczny keks maślany z lukrem /123/RF PICSEL
Świąteczny keks maślany z lukrem
/123/RF PICSEL

1. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, a następnie przestudź. Dobrze schłodzone białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

2. Ubijając dalej, stopniowo wsypuj do piany cukier. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Reklama

3. Do słodkiej piany białkowej dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewnianą pałką, by piana nie opadła.

4. Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, osącz, jeśli trzeba rozdrobnij. Orzechy (włoskie, laskowe) lub migdały obierz, posiekaj ostrym nożem. Możesz też wykorzystać do pieczenia keksu kandyzowane owoce w cukrze.

5. Przygotowane ciasto wymieszaj starannie z rumem (lub kilkoma kroplami olejku rumowego). Wrzuć bakalie (możesz je lekko obtoczyć w mące). Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temp. 180 st. Udekoruj gotowym lukrem. klij na 2 łyżkach oleju. Polej pierogi. Podawaj razem ze śmietaną.

Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal cena 1,30 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej