Świąteczny piernik z dżemem

Ten wilgotny piernik z pewnością przypadnie do gustu gościom.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki:

Reklama

  • cukier: 1 szklanka
  • orzechy do dekoracji
  • soda oczyszczona: 3 łyżki
  • kakao: 2 łyżki
  • mąka pszenna: 3 szklanki
  • polewa czekoladowa
  • dżem porzeczkowy: 1 słoiczek
  • mleko: 1 szklanka
  • jajko: 2 sztuki
  • tłuszcz i mąka do formy
  • przyprawa do piernika
  • margaryna: 1/2 kostki

Przygotowanie: 


Margarynę utrzeć z jajami i cukrem. Wsypać mąkę, przyprawić, dodać kakao, sodę i wymieszać. Do margaryny powoli dodawać sypkie składniki, mieszając. 
Później stopniowo dodawać mleko (po łyżeczce) i dżem (po łyżeczce), wciąż mieszając. Ciasto dobrze utrzeć, wlać na przygotowaną blachę, upiec. Zimny piernik polać polewą i udekorować orzechami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej