Szczupak w galarecie

Składniki na 10 porcji: 1 szczupak (ok. 1-1,5 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 łyżka Vegety, ziele angielskie, listek laurowy, 1 cytryna, sól, pieprz, żelatyna. Do dekoracji: papryczka, garść białych porzeczek, 1 jajko, plasterki cytryny, 2 oliwki.

Reklama

1. Sprawioną rybę skrop obficie sokiem z cytryny. Zagotuj ok. 2 l wody, dosyp sól, pieprz, ziele angielskie i Vegetę.

2. Obierz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dorzuć do garnka warzywa razem z listkiem laurowym. Zagotuj przygotowany wywar, a następnie przelej go przez sito.

3. Do czystego rosołu włóż ostrożnie szczupaka, zwijając go w literę C. Gotuj go na wolnym ogniu ok. 15 minut.

4. Odlej litr czystego wywaru, rozpuść w nim żelatynę i dopraw sokiem z cytryny.

5. Wyjmij szczupaka z garnka i ułóż na dużym półmisku. Natnij grzbiet ryby tak, by można było włożyć w niego plasterki marchewki, pietruszki i porzeczki. Z oliwek zrób oczy. Wokół rozłóż papryczki i pozostałe porzeczki. W pysku umieść jajko ugotowane na twardo.

6. Całość zalej tężejącą galaretą i włóż potrawę na godzinę do lodówki. Najlepiej przygotuj ją dzień przed podaniem.

Renata Pyzik z Tarnogóry

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej