Szkockie kotleciki z jajkami

Składniki na 5 porcji: 11 jajek, 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 czerstwa kajzerka (namoczona wcześniej w zimnej wodzie), po sporej szczypcie: natki pietruszki, mielonej słodkiej papryki, cząbru i mielonej gorczycy, tarta bułka do obtoczenia, sól i pieprz, olej do smażenia.

Zdjęcie

Kotleciki z jajkami /123/RF PICSEL
Kotleciki z jajkami
/123/RF PICSEL


1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe włóż do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtka nie całkiem się ścięły. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę z czosnkiem, mieszając, zeszklij je. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz odciśniętą kajzerkę i musztardę. Do mięsnej masy wbij surowe jajko. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, cząbrem oraz suszoną natką i gorczycą. Dobrze całość wyrób.

Reklama

3. Z masy uformuj 10 cienkich placuszków. Na każdym ułóż po jednym jajku. Zlep brzegi, tak by masa mięsna dobrze pokryła całe jajko. Kotlety obtocz w tartej bułce (wcześniej możesz wymieszać ją z mielonymi migdałami albo ziarenkami sezamu).

Partiami kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 10 minut. Często obracaj, aby kotleciki zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron.

Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 345 kcal. Cena porcji: 2,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej