Szlachecki miodownik

Składniki na 18 porcji: 2 szkl. mąki orkiszowej, 2 szkl. mąki żytniej, po 1/2 szkl. miodu lipowego oraz gryczanego, 15 dag masła, 2/3 szkl. cukru, 4 jajka, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 2 op. korzennej przyprawy do piernika, 4 łyżki spirytusu, bakalie oraz polewa czekoladowa do dekoracji.

Przygotowanie: ok. 3 tyg. wcześniej; Porcja: 295 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł;

Reklama

Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody. Przestudź. Dodaj spirytus i wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Przełóż do szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

Po mniej więcej 2 tygodniach ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 35 minut.

Placek zawiń w ściereczkę i odłóż na 10 dni. Potem oblej polewą i udekoruj bakaliami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej