Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

Składniki na 6 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 10 dag miękkiego masła, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko do posmarowania ciasta, porcelanowa figurka króla, cały migdał albo suche ziarenko fasoli.

Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 20 minut, by rozmarzło. Masło utrzyj z cukrem oraz jajkiem. Domieszaj mielone migdały. Ciasto podziel na 2 po rcje. Każdą rozwałkuj na okrągły placek.

Reklama

Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep jednym z placków. Rozsmaruj na nim masę migdałową. Wciśnij w nią figurkę, migdał albo fasolkę. Przykryj drugim płatem ciasta. Zlep brzegi.

Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 °C. Piecz przez 30 minut.

Po wystudzeniu pokrój. Jak mówi świąteczna wróżba, kto dostanie porcję ciasta z figurką, migdałem albo fasolką, będzie miał szczęście przez cały nadchodzący rok.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej