Szynka z jajkiem w galarecie

Składniki: kilka plasterków szynki konserwowej, mieszanka warzyw w słoiku (groszek, marchewka, kukurydza), ok. 1 litra wywaru mięsnego lub warzywnego, 8-9 łyżeczek żelatyny, 2-3 jajka ugotowane na twardo, łyżka posiekanej natki pietruszki (ja dałam suszoną), pieprz, ostra papryka, maggi.

Przygotowanie 30 min • Porcja ok. 140 kcal • Koszt porcji ok. 1,30 zł • Przepis na 8-10 porcji

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Szynkę kroję w grubsze paseczki i układam w pojemniczkach (ja użyłam silikonowych foremek do pieczenia babeczek). Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w krążki. Warzywa odcedzam.

Reklama

2. Na przemian układam warzywa i krążki jajek. W wywarze rozpuszczam żelatynę, dodaję natkę, pieprz, paprykę, maggi do smaku według uznania, wlewam wywar do foremek. Odstawiam do zastygnięcia.

Robię ją często i na różne okazje. Zawsze wszystkim bardzo smakuje. Beata Świątek z Krosna

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej