Talarki z fistaszkami

Składniki na 40 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, po 7 dag masła orzechowego i zwykłego, sok i skórka z cytryny, 4 łyżki mielonych orzechów ziemnych (fistaszków), 10 dag cukru pudru, polewa czekoladowa i sezam do dekoracji.

Zdjęcie

Ciastka z fistaszkami /123/RF PICSEL
Ciastka z fistaszkami
/123/RF PICSEL

1. Zagnieć ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy. Dołóż masło zwykłe i orzechowe. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij jajko, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Foremką wytnij okrągłe ciastka z kratką. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.

Reklama

Piecz po 10 minut. Zdejmij z blach i wystudź. Polewę stop. Posmaruj nią ciastka od spodu, poczekaj, aż polewa zastygnie. Odwróć ciasteczka. Udekoruj je paseczkami z pozostałej polewy oraz sezamem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej