Tatar ze śledzia

Składniki: 3 ziemniaki, 2 cebule, 1 długi ogórek sałatkowy, 6 filetów śledziowych z oleju. 3-4 grzybki z octu, olej, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 2 zł

Reklama

Do przyrządzania śledzi i innych postnych dań nie żałuj oleju rzepakowego! W porównaniu z innymi popularnymi olejami zawiera on najmniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest w nim dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż w uważanej za najzdrowszy tłuszcz oliwie.

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę.

2 Cebule obierz, drobno poszatkuj. Jeśli chcesz, możesz je przelać na sicie wrzątkiem, a potem zimną wodą. Połowę cebuli dodaj do ziemniaków. Ogórek sparz, wyszoruj. Połowę pokrój w plasterki, resztę posiekaj w kosteczkę i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj z 1-2 łyżkami majonezu oraz solą i pieprzem do smaku.

3 Filety śledziowe wyjmij z zalewy, osącz, a potem bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałą cebulą oraz bardzo drobno pokrojonymi grzybkami z octu. Dopraw pieprzem i odrobiną oleju. Na talerzykach rozkładaj plasterki ogórka, na nich sałatkę ziemniaczaną, a na wierzchu tatar ze śledzia. Ozdób ziołami i resztą majonezu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej