Torcik makowy z delikatną nutą orzechową

Składniki: 6 jajek, 16 dag zmielonego maku, 13,5 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 11 dag cukru. Masa orzechowa: 40 dag masła, 350 ml mleka, 35 dag orzechów tartych, 30 dag cukru pudru. Poncz: 200 ml wody, 3 łyżki spirytusu, 1/2 soku z cytryny, 1/2 szklanki powideł śliwkowych, dekoracje czekoladowe, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek orzechów włoskich, łyżka czarnego kakao.

Jego zapach przywodzi na myśl magiczny czas Bożego Narodzenia. Magdalena Kaczmarek z Poznania

Reklama

1. Białka ubijam na sztywno, wsypuję stopniowo cukier, ubijam. Dodaję po żółtku, ubijam dalej, na puszystą masę. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszam. Delikatnie łączę z masą jajeczną. Formę (o średn. 23 cm)  wykładam papierem. Wylewam ciasto. Piekę w 170°C ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmuję z formy.

2. Mleko wlewam do garnka, dodaję tarte orzechy, gotuję minutę od zagotowania. Wyłączam. Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo (zimne!) mleko z orzechami i mieszam masę. Studzę wodę przegotowaną, dodaję spirytus, sok z cytryny. Biszkopt kroję na trzy blaty.

3. Nasączam ciasto ponczem, smaruję powidłami i 1/3 kremu. Układam kolejny blat, nasączam, smaruję 1/3 kremu. Układam ostatni blat. Boki i górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Posypuję boki tartą czekoladą i orzechami. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów, posypuję kakao, używając szablonu.

Przygotowanie ok. 90 min • Słoik 320 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej