Tort piernikowy

Składniki: 1/2 szklanki wody, 4 łyżki kakao, przyprawa do pierników, 1 i 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki miodu, 25 dag margaryny (masła), 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu, 2 szkl. mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek. Krem z kaszy manny: 250 ml mleka, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru wanil. 37 ml kaszy manny (błyskawicznej), 12 i 1/2 dag margaryny lub masła, 2-3 łyżki soku z cytryny. Polewa czekoladowa: 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 5 łyżek wody, 5 dag margaryny (masła), 10 dag czekolady gorzkiej, powidła śliwkowe.

1. Wodę, kakao, miód, przyprawę do piernika, cukry i margarynę zagotowuję. Do przestudzonej masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję do masy i mieszam. Ciasto piekę ok. godziny w 160°C w natłuszczonej tortownicy.

Reklama

2. Krem z kaszy: Gotuję go z podanych składników ok. 3-4 min, studzę. Tłuszcz ucieram do białości, dodaję po łyżce zimnej kaszy. Na końcu wlewam sok z cytryny.

3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszając (czekoladę dodaję na końcu).

4. Ciasto kroję na cztery placki. Pierwszy smaruję połową kremu, drugi powid łami śliwkowymi, trzeci resztą kremu, a ostatni cienko powidłami, na które wylewam polewę czekoladową. Wierzch dekoruję wg uznania.

Jest pyszny! Przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Alina Waliczek z Dzimierza

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej