Tort piernikowy z kremem twarogowym

Składniki na 12 porcji: 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 12 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika, 40 dag mielonego twarogu, 500 ml śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag suszonych śliwek, 1 szkl. konfitury żurawinowej (albo z czerwonych porzeczek), grube wiórki czekoladowe, świeże owoce oraz cukier puder do dekoracji.

Zdjęcie

Tort piernikowy z kremem twarogowym /123/RF PICSEL
Tort piernikowy z kremem twarogowym
/123/RF PICSEL

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując 2/3 cukru oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i korzenną przyprawą do piernika.

Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40 minut.

Reklama

2. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż konfiturą i ułóż na dnie tortownicy. Na wierzchu rozłóż suszone śliwki.

3. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem oraz żelatyną. Rozsmaruj na śliwkach. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z ostatnim cukrem waniliowym.

4. Wierzch oraz boki tortu posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj grubymi wiórkami czekoladowymi oraz świeżymi owocami. Przed podaniem tort lekko oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej