Tort serowy z szynką

Składniki na 16 porcji: 1 pszenny chleb tostowy, 40 dag szynki w kawałku, 30 dag mielonego twarogu, 10 dag śmietany kremówki, 5 jajek, 5–6 ogórków konserwowych, 1 mały słoik pieczarek w zalewie octowej. Do dekoracji i obłożenia: 20 dag twarożku śmietankowego, pęczek koperku, kilka plasterków szynki.

Zdjęcie

Tort serowy z szynką /123/RF PICSEL
Tort serowy z szynką
/123/RF PICSEL

1. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 8–10 minut.

Ugotowane na twardo jajka przestudź, polewając zimną wodą, następnie obierz ze skorupki. Odłóż do całkowitego wystudzenia.

Reklama

2. Pieczarki osącz z zalewy. Zimne jajka, grzybki oraz ogórki konserwowe pokrój w cienkie plasterki. Szynkę potnij na kawałki. Wrzuć do malaksera. Dodaj mielony twaróg i zmiksuj na gładką masę.

Jeśli lubisz, możesz ją przyprawić roztartym czosnkiem, mieloną słodką papryką albo ziołami. Śmietanę ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj do masy szynkowo-twarogowej.

3. Spód tortownicy wyłóż kilkoma tostami. Posmaruj je porcją musu szynkowego. Przykryj porcją jajek, pieczarek i korniszonów. Następnie układaj kolejne warstwy, aż zużyjesz cały chleb, mus szynkowy oraz pokrojone składniki. Tort wstaw do lodówki na 2–3 godziny.

4. Koperek opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek, resztę posiekaj. Tort wyjmij z tortownicy. Posmaruj twarożkiem śmietankowym. Boki obsyp posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułóż fantazyjnie zwinięte plasterki szynki oraz resztę koperku.


Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 290 kcal. Cena porcji: 1,65 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej