Tradycyjna babka drożdżowa

Składniki na 6 porcji: • 30 dag mąki pszennej • 3 dag drożdży • 200 ml mleka • 17 dag masła • 10 dag białego cukru • 3 jajka • 2 pomarańcze • białko jajka • cukier puder.

1. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie. Łyżkę cukru oraz drożdże wymieszaj w gorącym mleku, po czym wlej do dołeczka w mące.

2. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie połącz z jajkami, resztą cukru oraz roztopionym masłem.

Reklama

3. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz ok. 50 minut.

4. Białko jajka utrzyj z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem polej babkę. Na koniec udekoruj ją plasterkami pomarańczy.

Czas przygotowania: 80 min. 1 porcja = 250 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej