Tradycyjna kutia

Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji.

1. Pszenicę opłukać, zalać litrem wrzątku, odstawić na całą noc, następnego ranka odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem, czyli ok. 3-4 godziny (przedtem jednak sprawdź na opakowaniu, czy pszenica potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania – mogła być wcześniej zmiękczana).

Reklama

2. Rodzynki zalać wrzątkiem i rumem, moczyć 30 min, odsączyć. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, odcedzić, zemleć 2 razy.

Połączyć z pszenicą, cukrem, miodem, posiekanymi bakaliami, śmietanką, amaretto i rodzynkami. Kutię przed podaniem trzeba schłodzić. Udekorować skórką ściętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy.

Nasza rada

Do kutii możesz dodać każde ulubione bakalie, np. figi i daktyle, a zamiast pszenicy możesz użyć ugotowanego pęczaku.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej