Tradycyjna rolada z makiem

Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, 1 kg mąki, 2 jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

Zdjęcie

Tradycyjna rolada z makiem /123/RF PICSEL
Tradycyjna rolada z makiem
/123/RF PICSEL

1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem.

2. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka. Na koniec dodaj do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Reklama

3. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj gotową masą makową z puszki. Zwiń rolady, ułóż na pokrytej pergaminem blasze, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st.

4. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Polej rolady, posyp kandyzowanymi owocami.

Czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł.

Rolady czy inne drożdżowe wypieki z powodzeniem możesz mrozić. Najlepiej zrobić to zanim ciasto zostanie udekorowane lukrem czy polewą. Po wyjęciu i rozmrożeniu wstaw ciasto na kilka minut do piekarnika.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej