Warkocz z polędwiczki

Składniki 45 dag polędwiczki wieprzowej, 30 dag boczku łuskanego, 10 śliwek suszonych kalifornijskich, sól, pieprz grubo mielony, przyprawa do mięsa. Sos żurawinowy: 150 ml bulionu drobiowego, 15 dag konfitury z żurawin, łyżka masła, płaska łyżeczka mąki pszennej.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i nacinam wzdłuż ostrym nożem, tak aby powstały trzy paski złączone na końcu. Oprószam je przyprawami.

2 Boczek kroję w cienkie plasterki (ok. 12 sztuk), owijam nimi ściśle paski polędwiczki. Następnie paski przeplatam, by uzyskać warkocz. Jego koniec spinam wykałaczkami lub obwiązuję bawełnianą nicią, znów obsypuję z wierzchu przyprawami.

Reklama

3 W sploty warkocza wciskam śliwki. Wkładam go do woreczka do pieczenia i układam w naczyniu żaroodpornym; wstawiam je na 2-3 godz. do lodówki. Potem piekę mięso ok. 55 min w temp. 180ºC. Na 10 min przed końcem pieczenia rozcinam z wierzchu woreczek i rumienię mięso.

4 Sos żurawinowy: masło rozgrzewam na patelni, oprószam mąką i mieszając, robię zasmażkę. Wlewam cienką strużką bulion, mieszam, doprowadzam do wrzenia, dodaję konfiturę żurawinową, doprawiam solą.

Przygotowanie 75 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 3,80 zł • Przepis na 4-6 porcji

Genowefa Kamizela z Łabędziowa

To danie zrobiliśmy i polecamy!

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kobieta i życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej