Warstwowy mazurek

Składniki: 2,5 szkl. mąki; szkl. cukru pudru; 1,5 kostki masła; 4 żółtka; słoik konfitury, np. malinowej, porzeczkowej. Na wierzch: 15 dag rodzynek; owoce kandyzowane; po 1/2 szkl. orzechów włoskich i nerkowca; gotowy kolorowy lukier.

Mąkę przesiej. Dodaj posiekane, chłodne masło, cukier puder i żółtka. Posiekaj nożem, wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na dwa placki, odkładając trochę ciasta.

Reklama

Placki ułóż w natłuszczonych formach. Brzegi jednego udekoruj resztą ciasta, robiąc np. ozdobną ramkę. Wstaw do piekarni- ka (200°C). Upiecz na złoto.

Gotowe placki przełóż warstwą konfitury. Na wierzchu mazurka (na placku z ramką), rozłóż owoce oraz posiekane orzechy. Polej kolorowym lukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej