Wielkanocne muffinki

Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki, 10 dag cukru, 2 łyżki naturalnego kakao, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 150 ml kremówki 30 proc., 1/2 kostki masła, sól, 2 banany , 2 opakowania gotowego lukru, zielony barwnik spożywczy, wielkanocne ciasteczka (np. w kształcie pisanek).

Zdjęcie

Wielkanocne muffinki /123/RF PICSEL
Wielkanocne muffinki
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej do miski, wsyp cukier oraz kakao, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbij jajka, wlej 150 ml kremówki, zmiksuj.

2. Masło rozpuść, przestudź, dodaj do ciasta, jeszcze chwilę miksuj razem. Banany obierz, pokrój na kawałki. Dodaj do przygotowanego ciasta, wymieszaj.

Reklama

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami (ewentualnie posmaruj olejem i wysp bułką tartą).

3. Przygotowanym ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

4. Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Utrzyj z odrobiną zielonego barwnika spożywczego (w proszku lub w płynie).

Zielony lukier przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na ostudzone muffinki, tworząc trawkę. Umieść w niej ciastka.

Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 1,50 zł

Dobra rada: Trawkę zrobisz też z wiórków kokosowych wymieszanych z barwnikiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej