Wielkopolska zupa z karpia

Składniki: średni karp ●3 cebule ●2 duże pomidory ●2 strąki zielonej papryki ●2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego ●słodka papryka mielona, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Rybę dokładnie umyj, a następnie ostrym nożem odetnij głowę i płetwę ogonową (nie wyrzucaj ich). Karpia podziel następnie na kawałki, starannie usuń z nich ości. Następnie mięso ryby oprósz solą.

Reklama

Wszystkie cebule obierz, po czym pokrój je w średniej grubości krążki. Paprykę oraz pomidory umyj, z papryki usuń pestki. Następnie warzywa pokrój na nieduże kawałki.

Do rondla lub sporego garnka wlej 1 i 1/4 litra wody, dobrze ją osól, wrzuć do niej głowę, ogon oraz pokrojone cebulę, paprykę i pomidory. Gotuj przez około 30 minut na małym ogniu. Wywar następnie przecedź, wrzuć do niego pokrojonego karpia i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodaj do zupy gęsty przecier pomidorowy, całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Starannie wymieszaj i jeszcze chwilę razem podgotuj.

Gotową zupę podaj w zgrabnych miseczkach lub większych kokilkach. Jako dodatek serwuj białe pieczywo.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej