Wieniec korzenny

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 1 jajko + 2 żółtka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej. Nadzienie: 2 słoiki powideł śliwkowych, po 5 dag suszonych śliwek, moreli, fig i daktyli, 10 dag rodzynek, 2 białka.

Przygotowanie: ok. 155 minut

Reklama

1. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

2. Gdy podwoi objętość, dodać jajko i żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, przyprawę do piernika i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto i przykryć.

3. Powidła wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulon. Włożyć do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstawić do wyrośnięcia.

5. Następnie wierzch ciasta ponacinać w zygzak. Piec ok. 40-45 minut w 200°C.

Po ostudzeniu bakaliowy wieniec można posmarować domowym lukrem. Jak go zrobić? Utrzyj po prostu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy z cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej