Wigilijne gołąbki

Składniki na 10 porcji: 30 dag grochu, 15 dag kaszy pęczak, 1 cebula, olej, 1 mała kapusta, 3 szklanki bulionu z kostki, po 1 łyżce masła i mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier, majeranek, koperek.

Reklama

1 Przebrany groch oraz przepłukaną na sicie kaszę ugotuj w osobnych garnkach. Cebulę obierz, opłucz i osusz, poszatkuj, a następnie zrumień na łyżce rozgrzanego oleju.

2 Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do posolonego wrzątku. Sparz, wyjmij, pooddzielaj liście, pościnaj zgrubiałe nerwy.

3 Ugotowany groch i kaszę odcedź, połącz z cebulą, dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz nakładaj porcjami na kapuściane liście. Brzegi liści pozakładaj do środka, zwijaj gołąbki. Ciasno poukładaj je w dużym garnku.

4 Gotowe gołąbki zalej połową bulionu warzywnego i duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

5 W rondlu stop masło, dodaj mąkę, zasmaż. Rozprowadź pozostałym bulionem. Dołóż koncentrat, podgrzewaj mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem. Podawaj na stół w sosjerce. Gołąbki przed podaniem obsmaż na oleju. Ozdób świeżym koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej