Wiśniowe pączki

Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki soku z wiśni lub malin

1. Makę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z ciepłym mlekiem. Dodaj płaską łyżkę mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Przygotowany rozczyn wlej do zagłębienia w mące. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (20 min).

2. Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

3. Gdy ciasto podwoi objętość, urywaj porcje i formuj pączki. W każdym zrób wgłębienie. Łyżeczką nakładaj konfitury. Pączki dokładnie zlepiaj, odkładaj do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej. Partiami wkładaj pączki, smaż z obu stron na złoto. Osącz z tłuszczu. Lukier przygotuj wg przepisu, utrzyj z sokiem. Dekoruj pączki.

16 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 240 kcal cena 90 gr.

Drożdżowe ciasto na pączki czy puszyste baby nie musi być tak gęste, jak to przeznaczone na strucle z ciężkim nadzieniem. Aby sprawdzić jego konsystencję, urwij kawałek, uformuj kulkę i delikatnie ją ściśnij. Jeśli kulka się nie zapada, mąki jest w sam raz. W przeciwnym razie musisz jej nieco dosypać i ponownie zagnieść ciasto.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej