Włoska babka

Składniki na 10 porcji. Zaczyn: 8 dag mąki, 1 op. suchych drożdży, 40 ml letniej wody. Ciasto 1: 25 dag mąki, 7 dag stopionego masła, 7 dag cukru, 2 żółtka, 170 ml ciepłej wody. Ciasto 2: 6 dag mąki, po 2 dag cukru i stopionego masła, 2 żółtka, 1 łyżka miodu, 1 zapach waniliowy, 10 dag rodzynek.

Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny.

Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj z wodą. Dodaj mąkę, żółtka i cukier. Dolej masło. Następnie wyrabiaj ciasto rękoma ok. 30 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 godzin.

Reklama

Ciasto 2: pierwsze ciasto wymieszaj z mąką, miodem oraz cukrem. Dodaj żółtka, zapach, masło i rodzynki (ew. inne bakalie). Wyrabiaj ciasto rękoma jeszcze 30 minut. Odstaw na 45 minut.

Ciasto rozdziel. Włóż do 2 foremek wyłożonych pergaminem. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz ok. 40 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej