Włoskie krasnale w czapeczkach

Składniki na 35 sztuk: 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, lukier zabarwiony na zielono do dekoracji.

Zdjęcie

Migdałowe ciasteczka /123/RF PICSEL
Migdałowe ciasteczka
/123/RF PICSEL

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijaj jajka. Wsyp mąkę, orzechy oraz kawę. Dobrze wymieszaj łyżką, a potem zagnieć rękoma.

2. Blachy wyłóż papierem do pie czenia. Odrywaj porcje ciast wielkości dużego włoskiego orze cha. Formuj z nich stożki. Ciastka ustaw na przygotowanych blachach. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz po 10-15 minut. Wystudź.

Reklama

3. Koniec każdej czapeczki zanurz w zielonym lukrze. Ew. dodatkowo udekoruj kolorową cukrową posypką. Odłóż do zastygnięcia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej