Włoskie pączki (zeppole)

Składniki na ok. 20 sztuk: 30 dag wody, 23 dag mąki pszennej, 14 dag masła lub margaryny, 6 jajek, szczypta soli Na krem: ½ l mleka, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 4 żółtka, 5 dag mąki pszennej, 12 dag cukru. Ponadto: cukier puder, wiśnie z syropu lub kompotu.

Zdjęcie

Włoskie pączki /123/RF PICSEL
Włoskie pączki
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło lub margarynę oraz sól, zagotuj. Zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając łyżką. Podgrzewaj (wciąż mieszając), aż masa stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondelka.

Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki ciasta dokładnie się połączą. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj okręgi o średnicy ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Reklama

Pamiętaj, aby zachować między nimi odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C.

2. Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier wanilinowy, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i jeszcze chwilę ucieraj, by nie było grudek.

Przelej do mleka i gotuj mieszając, aż krem zgęstnieje. Rondelek z kremem przykryj folią spożywczą, by nie powstał na nim kożuch. Wystudź.

3. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem. Na każde wyciśnij krem budyniowy, używając rękawa cukierniczego. Udekoruj wiśniami.

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej