Wołowina w cieście

Składniki dla 8 osób: 8 plastrów polędwicy wołowej • 2 opakowania ciasta francuskiego • 40 dag jarmużu lub szpinaku • 30 dag grzybów • 2 cebule • 3 łyżki masła klarowanego • ząbek czosnku • jajko • sól • pieprz

Reklama

1. Na łyżce masła podsmaż plastry polędwicy, po 2 minuty z każdej strony. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu podsmaż grzyby, przypraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła podsmaż jarmuż z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.

2. Ciasto pokrój na prostokąty. Na każdym układaj szpinak, polędwicę, a na górze grzyby. Przykryj ciastem, tworząc sakiewkę. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz 30 minut.

Czas: około godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej