Wołowina w winie

Składniki na 6 porcji: 1 kg udźca wołowego, zioła, 1 cebula, ząbek czosnku, 3 marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 2 liście laurowe, żurawina, 8 ziaren pieprzu, 2-3 gałązki rozmarynu , 750 ml wytrawnego czerwonego wina, 10 dag boczku, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz.

1 Mięso opłucz. Cebulę i czosnek obierz, drobno poszatkuj. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój na małe kawałki.

2 Przygotowane warzywa wrzuć do miski. Dodaj liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Mięso ułóż na warzywach. Dodaj gałązki rozmarynu. Całość zalej czerwonym winem. Przykryj, wstaw do lodówki. Marynuj mięso około 12 godzin.

Reklama

3 Boczek pokrój w kosteczkę. Mięso wyjmij z marynaty, osusz. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć wołowinę, przesmaż z każdej strony. Wyjmij z rondla.

4 Do tego samego rondla wlej marynatę. Doprowadź do wrzenia. Włóż na powrót mięso. Duś na małym ogniu ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso pokrój na kawałki.

Sos zmiksuj lub przetrzyj. Dodaj boczek. Doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Mięso polej sosem, ozdób żurawiną i ziołami.

czas ok. 150 min; porcja – 250 kcal, cena 7,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Kameralne świętowanie wśród najbliższych

    Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej