Wstążki makaronowe z masą makową

Składniki na 8 porcji: 60 dag suchego maku, 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. wstążki albo łazanki), 40 dag bakalii: orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze, 2/3 kostki (15 dag) masła, po 2/3 szklanki miodu i mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 buteleczka migdałowego zapachu do ciasta, cukier do smaku, suszone morele do dekoracji

Przygotowanie: Mak opłucz na sitku, dobrze osącz, przesyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze przez 10 minut.

Reklama

Zdejmij z ognia. Kiedy mak zupełnie wystygnie, osącz go na sitku, a potem trzykrotnie zmiel.

Zmielony mak ponowie przesyp do garnka. Dodaj rozdrobnione bakalie. Dołóż masło, miód, mleko, cukier waniliowy oraz zapach do ciasta. Mieszając, gotuj masę na dużym płomieniu, aż miód i masło się roztopią.

Wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Gotową masę makową ew. posłodź jeszcze do smaku, przemieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki.

W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 8–10 minut.

Odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Wymieszaj z masą makową. Udekoruj suszonymi morelami.

Wersja opolska: masę makową zamiast z makaronem serwuj z sucharkami namoczonymi wcześniej w mleku posłodzonym miodem.

Jedna porcja zawiera: 890 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej