Zając z kremem

Składniki ciasta: 8 jajek, po 16 łyżek mąki i cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka octu. Krem: 20 dag margaryny, po pół szkl. mleka i cukru, szczypta soli, 2 szklanki mleka w proszku, cukier waniliowy, lukier.

1. Ciasto: białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtka z octem. Wsyp resztę składników. Wlej ciasto do natłuszczonej formy na zająca. Piecz 40 min. w temp. 180°C.

Reklama

2. Krem: mleko zagotuj z cukrami. Ostudź. Margarynę zmiksuj z mlekiem w proszku oraz zagotowanym mlekiem.

3. Przekrój ciasto, przełóż kremem. Zająca udekoruj lukrem oraz cukierkami. Odstaw do stężenia.

Porcje 15. Przygot. 90 min. Cena 0,95 zł. Kalorie 284.

Przepis przysłała Zofia Vogt z Bielska-Białej

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Bella Relaks
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej